ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΔΕΚΑΡΑΚΙ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΡΕΙΣ ΟΚΑΔΕΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Sara Sampaio: Μιλάει δημόσια για την ασθένεια από την οποία πάσχει!


Sara Sampaio: Μιλάει δημόσια για την ασθένεια από την οποία πάσχει!
Κατά καιρούς αρκετά διάσημα μοντέλα αποκαλύπτουν πως έρχονται αντιμέτωπα με θέματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. 

Αυτή τη φορά το διάσημο αγγελάκι της Victoria’s Secret Sara Sampaio εξομολογήθηκε τη δική της εμπειρία μέσα από το Instagram αναρτώντας μία σειρά από stories.

Συγκεκριμένα, η πανέμορφη Sara αποκάλυψε πως πάσχει από τριχοτιλλομανία, χάνοντας πολλά από τα μαλλιά της, τα φρύδια της και τρίχες σε άλλα σημεία του σώματός της, κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια, αφού πρόκειται για ψυχική διαταραχή.

«Προσπαθώ να μην ακουμπάω τα φρύδια μου αλλά δυστυχώς πάσχω από τριχοτιλλομανία και τα βγάζω! Έχω πολλά κενά σε αυτά και χρησιμοποιώ μολύβι για τα γεμίσω!» ανέφερε το supermodel.


Μετά από μεγάλο αριθμό μηνυμάτων που δέχθηκε, αποφάσισε να μοιραστεί όλη αυτή την εμπειρία γράφοντας στο Twitter πως: «Για όσους δεν γνωρίζουν, η τριχοτιλλομανία είναι μια παρορμητική διαταραχή ελέγχου που χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ορμή να τραβάς τα μαλλιά σου».

Η 27χρονη τόνισε πως η πάθηση αυτή είναι αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων ωστόσο η δική της «περιπέτεια» ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Δεν μπορείς να το σταματήσεις έτσι απλά. Πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό».




Τι είναι όμως η Τριχοτιλλομανία;

Η τριχοτιλλομανία είναι μια σπάνια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων κατά την οποία ο πάσχων τραβά καταναγκαστικά τις τρίχες του. Συνηθέστερα τα άτομα που πάσχουν, τραβούν τρίχες από το κεφάλι τους.

Μπορεί όμως να τραβήξουν επίσης φρύδια, βλεφαρίδες, ακόμα και τρίχες από την ηβική περιοχή τους. Ενώ τα περισσότερα άτομα με τριχοτιλλομανία κόβουν κάθε τρίχα από τη ρίζα, άλλοι μπορεί να τραβήξουν και μεγάλες τούφες σε μια στιγμή.

Η τριχοτιλλομανία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και συχνά μάλιστα συμπίπτει με την έναρξη της εφηβείας. Ενώ μερικά παιδιά αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια και όσο προχωρά η ηλικία την ξεχνούν, άλλα άτομα συνεχίζουν αυτή τη συμπεριφορά σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία άτομα πάσχουν από τριχοτιλλομανία και απ’ αυτά το 80% είναι γυναίκες.

Οι άμεσες αιτίες της τριχοτιλλομανίας είναι άγνωστες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με αυτή την κατάσταση βιώνουν επίσης παρόμοιες διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων όπως το τσίμπημα του δέρματος, το σπάσιμο των μπιμπικιών και το δάγκωμα των νυχιών. Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα αυτά πάσχουν επίσης από καταθλιπτική διαταραχή ή ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η τριχοτιλλομανία μπορεί να είναι γενετική ή αποτέλεσμα χημικής ανισορροπίας. Το στρες πιστεύεται επίσης ότι παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ και οι περίοδοι υψηλής πίεσης είναι γνωστό ότι οξύνουν την κατάσταση.

Οι άνθρωποι με τριχοτιλλομανία συχνά νιώθουν αμηχανία ή ντροπή για τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να το κρύψουν από τους άλλους. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πολύ συχνή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταξύ των πασχόντων. Επιπλέον, η καταναγκαστική απομάκρυνση μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής τους ή στα φρύδια τους, γεγονός που επιτείνει την αμηχανία τους και την κατάθλιψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τριχοτιλλομανία συνοδεύεται από τριχοφαγία ή κατάποση των μαλλιών που ο πάσχων έχει τραβήξει από το κεφάλι του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό γαστρικού bezoar, μιας γαστρικής πετρόμορφης μπάλας που αποτελείται από τρίχες μαλλιών. Οι μπάλες αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αφαίρεση για να αποτραπεί εντερική απόφραξη.

Επειδή η τριχοτιλλομανία είναι μια συμπεριφορική διαταραχή η θεραπεία είναι συνήθως ψυχολογική.



 https://www.govastileto.gr/lifestyle/sara-sampaio-milai-dimosia-gia-tin-as8enia-apo-tin-opia-pasxi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου